E120 KARMİN BÖCEĞİNDEN YAPILAN KARMİNİK ASİT HARAM MIDIR?

SORU: E120(Karminik Asit) içeren besinlerin tüketilmesi haram mıdır?

Soran: Murad - 20.12.2015

CEVAP: Sorunuz üzerine karminik asitin ne olduğunu biraz araştırdık.

E120 Karmin (Kokonial)

Karmin, Coccus cacti veya Dactylopius coccus costa böceğinin dişilerinden veya yumurtalarından çıkartılan bir boya pigmentidir. Bu böcekler Meksika, Bolivya, Sili, Kanarya Adaları ve Peru'da dikenli bir kaktüste yasarlar. Bir kilogram boya elde etmek için birkaç milyonun üzerinde böcek kullanılır. Yumurtlama zamanlarında bu böcekler parlak kırmızı renge dönerler. Dişi böceklerin kabukları kurutulur ve sonra bir eriticide (solventte) eritilir ve böceklerin parçaları filtre edilerek dışarıya atılır. Su ile muameleden çıkartılan karmin, karminik asit, proteinler ve az miktarlarda çeşitli tuzlardan oluşur.

Karmin (veya Kokonial) gıda renklendirme ajanı olarak kozmetiklerde, ilaç sanayiinde ve boyacılıkta kullanılmaktadır. Etleri, sosları, kırmızı deniz ve işlenmiş kanatlı ürünleri de içine alan geniş bir gıda ürününde kullanılan karmin, meyve preperatlarında, reçel ve marmelatlarda, koruyucularda, jelatinli tatlılarda, meyve sularında, kolalarda, pasta ve fırın ürünlerinde, dondurmalarda, şekerlemelerde, toppinglerde ve süt ürünlerinde bulunmaktadır.

Kozmetiklerde ise saç ve cilt bakim ürünlerinde, rujlarda, yüz pudralarında, allıklarda kullanılmaktadır.


Kendisine danıştığımız bir kimya mühendisi, bu böcekten bu maddenin elde edilmesi sonucunda, elde edilen pigmentte değişiklik olmaksızın aynı kalmaya devam ettiğini ifade etmiştir. Bu madde böcekten elde edildiğine göre Maliki mezhebi dışındaki 3 mezhebe göre yenilmesi ve içilmesi caiz değildir. Maliki mezhebi bazı böceklerin yenilmesine bazı şartlarla cevaz vermiştir. Bu böceklerin neler olduğu ve hangi şartlarda yenilebileceği meselesi ayrı bir araştırma konusudur. Allahu A`lem

Hoca: Yasin KARATAŞ    Hocanın Facebook Sayfası   Hocanın Twitter Sayfası