KEFİR İÇMEK HARAM MIDIR, CAİZ MİDİR?

SORU: Selamu aleykum hocam kefir içmek haram diyorlar. Kefirin hükmü nedir ?

Soran: misafir - 20.08.2016

CEVAP: ve aleykum selam ve rahmetullah. Kefir, sütün fermante edilmesiyle elde edilen bir içecektir. Fermantasyon işlemi için ılık süt içerisine 'kefir mayası' konularak bir süre beklenir ve yoğurda benzeyen, ekşimsi bir içecek elde edilir. Bu aşamada kefir içerisinde bir miktar etil alkol oluşur.

Mayalanırken kefirde oluşan alkol, içerisine dışarıdan ilave edilmiş değildir ve asla kişiyi sarhoş edecek boyuta ulaşmaz. Bu açıdan kefirin 'alkollü içecek' olduğu söylenemez. Bu durumda, içerisinde oluşan alkol açısından kefirin haram olduğunu söylemek mümkün değildir.

Kefir mayası, eşek sütünden de elde edilebilir. Eti yenmeyen hayvanların sütleri de içilmez. Dolayısıyla eşek sütünden elde edilmiş olan kefir mayası, eşek eti gibidir. Eğer kefir yapmakta kullanılan maya, eşek sütü gibi eti yenmeyen bir hayvanın sütünden elde edilmişse, o kefiri içmek caiz değildir. Bunun dışında kefir içmek caizdir. Allahu A`lem.

Hoca: Yasin KARATAŞ    Hocanın Facebook Sayfası   Hocanın Twitter Sayfası